Jistě, hradní mluvčí ve své pravidelné stand-up comedy mluví jako ochotnický herec z Járy Cimrmana, působí jako stínový prezident a vykladač všech koutů mysli Miloše Zemana, navíc nemůže najít ten zpropadený Peroutkův článek, jenže…

Falešný cíl rakety země – Hrad

Ovčáček je pořád jen ten, kdo se snaží vysvětlovat, žehlit, popírat a upřesňovat všechny prezidentovy přešlapy. Práci tak má nejméně na tři Ovčáčky.

Strhává tím pozornost na sebe, přinejmenším u části veřejnosti dostává nálepku hradního kašpara, ale nějak se při tom vždy znovu zapomíná, že tu přeci nejde o mladého muže s výraznými brýlemi (jak ho popisuje Blesk), ale o seniora s hůlkou, toho času českého prezidenta.

Ovčáček je jako falešný cíl pro pomyslnou raketu země – Hrad. Nemělo by to ale znamenat, že se jeho prostřednictvím ze své prostořekosti, unáhlenosti, z omylů i z vědomých nepravd a opakujících se úletů vyviňuje český prezident. Jenže to tak je.

Příklad? Už přes měsíc čteme nekonečný seriál na téma „Ovčáček marně hledá Peroutkův článek“. Jenže – hledá jej proč? Protože jeho nadřízený, který si zakládá na tom, že své projevy vykládá spatra (a podle toho také vypadá faktografie), Peroutkovi přiřkl článek o tom, že „Hitler je gentleman“. Prý ho v mládí zaručeně četl. Jenže spoléhat se jen na svou paměť je ošidné už po třicítce, natož když se – jak se poněkud neuctivě říká – jedou už osmé gumy…

Mentální exil důchodce z Vysočiny

Ovčáček je možná typ šikanovaného šplhouna, jak napsal v LN Jiří Peňás, ale problém pořád není v něm, ale v muži, jehož problémy musí permanentně žehlit. Kdyby nebylo takzvaného „mistra bonmotů“, který mentálně zůstal ve vnitřním exilu důchodce z Vysočiny , nebylo by třeba Ovčáčka.

Nebo si snad někdo vzpomene na to, že by se podobně jako Jiří Ovčáček musel ztrapňovat třeba Ladislav Špaček v případě Václava Havla nebo Radim Ochvat ve službách Václava Klause?

Podobné je to mimochodem s kancléřem Vratislavem Mynářem. Tu se řeší jeho supervýhodná koupě pražské vily, tu fakt, že pořád ještě nemá neustále slibovanou bezpečnostní prověrku.

A nějak se při tom zapomíná na to, kdo se těmito lidmi obklopil a na Hradě je stále drží. Mynář je jen další Zemanův problém, který se neobtěžuje řešit. Ale zeptat se na to můžeme Jiřího Ovčáčka.

Psáno pro HlídacíPes.org