Češi jsou, jak známo, národ abstinentů a na dovolené se chovají za všech okolností slušně. Naopak Dánové zásadně pijí jako Dánové, a tak se musejí připravit na to, že když v našem rajonu poruší zákon, dostane se jim tvrdého zacházení. Vzkaz ve stylu drsného šerifa poslal do Dánska starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Do Prahy se totiž tak jako loni chystá touto dobou až 10 tisíc Dánů, studentů, kteří mají nyní prázdniny a chtějí si někde povyrazit. Loni někteří z mladíků neunesli radost z levného a chutného piva a jiného alkoholu a několik desítek se jich tu popralo mezi sebou, případně i s policií. Což je mimochodem pravidelné hobby (některých) českých fotbalových fanoušků při cestách na zápasy „svých“ klubů; a střet s agresivním Dánem není o nic horší ani příjemnější než s agresivním Čechem.

To, že k nám opakovaně a rádi jezdí desítky tisíc Dánů, je pro Česko dobrá zpráva. Jako se člověk vyleží z kocoviny, vyroste časem i z pubertálního nadšení alkoholem a je v našem zájmu, aby se k nám turisté vraceli. Za rok i za deset dvacet let.

O turisty se přetahuje celý svět, Česku ročně přinášejí zhruba tři procenta HDP. Nemáme si kvůli tomu jistě nechat dobrovolně rozmlátit hotely či památky, ale titulky tipu „Praha se má na pozoru, blíží se mládež ze severu“ nebo „Starosta se bojí nájezdů opilých Dánů“ slibují, že sem na válečných lodích s rohatými přilbami vtrhnou sami Vikingové.

Soudě podle toho, jaké harašení bezpečnostními opatřeními se v souvislosti s výletem Dánů propírá, jim na oplátku předvedeme, co to znamená policejní stát.

Máme se od Dánů dost co učit. V konzumaci alkoholu jistě ne, ale třeba v tom, jak si dánské úřady potenciální problém po loňském úletu uvědomují a jak v něm spolupracují s ambasádou v Dánsku i v Praze, s českým ministerstvem zahraničí, dánskými školami i s pražským magistrátem.

My si místo toho preventivně připravíme obušky.