Během 10 let ve funkci hlavy státu stihl Václav Klaus vyjet celkem na 278 zahraničních cest. Významnou část jeho výprav do zahraničí tvořily pracovní návštěvy, v nichž představoval svoje knihy, či projevy na pozvání ideologicky spřízněných think tanků.

Za celou dobu svého prezidentství ale nebyl například pozván k oficiální státní návštěvě Bílého domu. Vztahy s Moskvou byly o poznání vřelejší. Každopádně stihl procestovat slušný kus světa.

V posledních letech přicházela pozvání zejména na cesty do Afriky, Asie a Latinské Ameriky, tedy do exotických destinací, jež ale mají i pro Česko do budoucna zajímavý exportní potenciál.

Podpora českých firem v zahraničí, otevírání dveří podnikatelům, je mimochodem jednou z významných úloh, jež hlava státu ve své funkci sehrává.

S prezidentem (podobně i s ministrem zahraničí či ministrem průmyslu) pravidelně vyrážely a vyrážejí vládním speciálem i početné podnikatelské delegace.

Bylo by velmi zajímavé vědět, jaká je korelace mezi účastí na těchto výpravách a skutečným exportem. Někteří podnikatelé, a mimo záznam i diplomaté, přiznávají, že jde často jen o příjemné výlety, kde jde více o osobní zábavu než o práci a budování obchodních kontaktů.

(*Týdeník Ekonom mimochodem před časem popsal i případ, kdy Hospodářská komora inkasovala od podnikatelů za účast na misi do Kataru a Bahrajnu desítky tisíc korun navzdory tomu, že prakticky všechny náklady byly hrazeny hostitelskou stranou: http://byznys.ihned.cz/c1-57491360-arabsky-zisk-hospodarske-komory)

O tom, kdo bude nasedat do prezidentského letadla, nyní bude rozhodovat Miloš Zeman a jeho tým. O „letenky“ na cestování s prezidentem je už teď velká tlačenice.