Co by asi s českou ekonomikou udělalo, kdyby se peníze, které v zemi padnou na úplatky, použily na výrazně bohulibější účely? Na tenhle výpočet nestačí ani ekonomická esa z NERVu.

Nicméně některé jimi navržené léky proti ekonomické krizi léty ověřený korupční potenciál mají - ať už je to "zateplování a ekologizace veřejných budov", či "opravy silnic a další infrastruktury s vysokým podílem živé práce" ...a úplatků, chtělo by se dodat.

Autor se tímto omlouvá za svou skepsi a (vzhledem k zainteresovanosti jak strany korumpující, tak i korumpované) i za nedostatek přímých důkazů, ale tak to prostě v kraji chodí.

Indicií je celá řada. Pro tentokrát stačilo po čase zase jeden večer posedět s přáteli, mimo jiné též stavaři. A tak za všechny tři příklady ze života řadového stavbyvedoucího. 

1. Dostavba pobočky nejmenovaného fastfoodu. "Že potřebujete to poslední razítko ještě dnes? Ale my na to máme lhůtu 14 dní, nevím, jestli se to dá stihnout. No nic. Určitě se ještě uvidíme," dí přesvědčeně magistrátní úředník. Následuje rychlá porada. Kolik asi tak chce? A jak mu to dát? Dilema řeší firemní diář s patnácti modrými papírky k dobru. Razítko je k dispozici okamžitě. 

2. Výběrové řízení na stavbu městského domu. Dohoda mezi radnicí jedné pražské městské části a významnou stavební firmou je férová. Firma půjde do soutěže s odhadem nákladů na 62 milionů a pochopitelně se touto nejnižší nabídkou i vyhraje. Příslušní úředníci pak inkasují dva miliony. A firma zase zpětně radnici nafakturuje tři miliony za vymyšlené vícepráce. Všichni jsou spokojeni. 

3. Kolaudace restaurace. Bedlivý úředník si při kolaudaci všiml, že v projektu jsou namalovány na toaletách dvě mísy, ve skutečnosti se ale postavila jen jedna. Tak tohle tedy asi zkolaudovat nepůjde. Tedy půjde... Za 50 tisíc, informuje úředník stavaře bez obalu. "To sice firma nějak sežene, ale musíme to pak taky nějak vykázat..." "To není problém. Bratr má poradenskou firmu ve stavebnictví. Takže ty peníze pošlete na něj, vystaví vám na to normálně fakturu," zní hbitá odpověď. 

Tahle cesta by rozhodně neměla zapadnout: V Česku se dají úplatky už i fakturovat! Pro vládu je to vlastně další dobrý tip. Když úplatky, tak přes fakturu a řádně zdaněné.