Takovou myšlenku stojí za to hýčkat. Nechme velmoci, ať se dál hádají o americkou protiraketovou obranu. Dohady o tom, zda "president-to-be" Barack Obama radar tam-někde-uprostřed-Evropy chce nebo ne nás nemusí zajímat. 

Ať si s bílou koulí v brdských lesích pohazují čeští politici jak chtějí, ať si vrší argumenty pro a proti. Když radar nakonec neprojde, Česko prostě nemůže prodělat. Svá pozitiva na tom najdou fandové radaru i jeho zavilí odpůrci. 

Počty jsou to snadné. Vláda - stávající i jakákoli budoucí - může tvrdit, že snaha byla. Chtěli jsme přijmout odpovědnost i závazky, ale nějak to nevyšlo. I pro příští války jsme ale - řečeno slovy klasika - připraveni bojovat až do posledního Američana. 

Navíc - ušetříme. Vláda slíbila radarovým obcím v Brdech jednu a čtvrt miliardu korun. Zatím neposlala nic, když nebude radar, nic bude adekvátní sumou. My všichni, co platíme daně, na ni rádi přispějeme.

Dva roky vyjednávání taky nejde jen tak spláchnout. A tak Čechům zůstane - aspoň na čas, než se znovu přehoupneme přes kvóty odmítnutých žádostí - bezvízový styk s Amerikou i pár milionů co už přišly na podporu české vědy. 

Budeme si žít také mnohem bezpečněji. Žádný lstivý Američan nebude po nocích bloumat po Brdech a krást místním slepice či svádět dcery.

No, a s teroristy bude taky ámen. Radar z Česka činí legitimní terč. Když radar nebude, cíle po celém Česku budou jen a pouze nelegitmní a takovou nefér hru si každý terorista jistě pořádně rozmyslí. Když nebude radar, nebude útok. Je tu snad někdo, kdo to nechápe?